Sistem de gradație


Climbromania

CLIMBROMANIA

Caută traseu...

Mihai Pupeza

Imagini și topo
Video
06.02.2010 -
Descriere

Din generaţia tînără s-a remarcat ca un talentat căţărător Mihai Pupeza, care s-a născut la Cluj în ziua de 17 noiembrie 1949. Părinţii lui, pasionaţi colindători ai muntelui, l-au luat pe la şase ani într-o excursie în Munţii Rodnei. Mihai Pupeza nu este maestru al sportului şi nu credem să fi fost cîndva inclus în „lotul" republican, dar el împreună cu alţii ne-au demonstrat ce înseamnă antrenamentul, prin escaladarea într-o singură zi a trei trasee de gradul VI (unul A şi două B). Pe cînd era student, s-a legitimat la secţia de alpinism a clubului sportiv universitar — I.P.G.G. Bucureşti, unde a luat parte la mai multe alpiniade şi concursuri, atît vara cît şi iarna, avînd că instructori pe Dan Vasilescu şi Iosif Gheţie. Ca mai toţi alpiniştii ce au practicat acest sport din plăcere, nu are o evidenţă a ascensiunilor efectuate, dar îşi aminteste că în 1972, cînd avea numai categoria a II-a de clasificare, a început suirea traseelor de gradul VI. În iulie 1973 a urcat pentru prima dată Fisura Albastră, repetată apoi încă de 12 ori, cînd cap de coardă, cînd cap schimbat, realizînd timpi între 3 şi 8 ore. Varianta Fisurii Albastre, de asemenea, a urcat-o de 3—4 ori, cap schimbat. În octombrie 1973 a reuşit escaladarea Traseului Speranţei în mai puţin de şapte ore. A repetat acest drum încă de opt ori. Lunile august şi septembrie 1974 le-a petrecut în Tatra şi a parcurs, cu alpiniştii cehi, opt trasee de gradul VI. Dar cea mai mare ispravă s-a petrecut în august 1975, cînd a realizat în mai puţin de 12 ore traseul Speranţei, Fisura Albastra şi Fisura Mult Dorită; Tot aşa, el a escaladat majoritatea traseelor de dificultate maximă din Bucegi, Piatra Craiului, Bicaz, Buila.

Ascensiuni de iarnă.
La 2 ianuarie 1974 a reuşit prima escaladă de iarnă a variantei Fisurii Albastre, cu Ella Turculeţ, iar în ianuarie 1975 a parcurs traseul Furcile din Bucegi, cu Marius Stoenescu.
Creasta masivul Făgăraşului a parcurs-o iarna de opt ori cu diverşi însoţitori; de trei ori traseul Floarea de colţ şi de două ori Lespezile Lirei, cu Marin Gherasim, ambele în Piatra Craiului, în cadrul campionatelor.

A fost ales in Comisia de cenzori a Clubului Alpin Roman, fiind ales la Adunarea Generala din 31.03.2001.

Premiere/Trasee deschise

TraseuGradTip traseuLocație
Diedrul Pupezei6A, 6b+/6c (6a/6a+, A0)Traseu clasicBucegi, Coştila, Peretele Văii Albe, Circul 1
Hornul Îngheţat3A, 5b (5a, A0)Traseu clasicBuila-Vânturariţa, Cheile Cheii, Santinela Cheii, Sector II
Fagul Trăznit4B, 6c/6c+ (6a, A1)Traseu clasicBuila-Vânturariţa, Cheile Cheii, Stogşoare, Stogșoare II
Creasta Margareta4B, 7a (5c, A1+)Traseu clasicBuila-Vânturariţa, Cheile Cheii, Peretele Sălcetului

Prime repetări

TraseuGradTip traseuLocație
Fisura lui Peşte4B, (A2)Traseu clasicHăşmaş, Cheile Bicazului, Suhardul Mic
Fisura Diavolului5B, 6c/6c+ (6a, A1)Traseu clasicBanatului, Băile Herculane, Peretele Şoimilor, Sector II

Premiere rotpunkt

TraseuGradTip traseuLocație
Fisura lui Peşte4B, (A2)Traseu clasicHăşmaş, Cheile Bicazului, Suhardul Mic
Fisura Diavolului5B, 6c/6c+ (6a, A1)Traseu clasicBanatului, Băile Herculane, Peretele Şoimilor, Sector II
Comentarii

Lasă un comentariu sau adaugă un link către resurse utile despre acest traseu (articole de blog, videoclipuri, discuții pe Facebook etc.)

Autentifică-te pentru a lăsa un comentariu.

© 2024 ClimbRomania. Toate drepturile rezervate.